Hunyd le a szemed és képzeld el, hogy egy mozifilmet nézel a szerelmi életedről. A sztori tizenéves korodban indul, amikor elkezdtél érdeklődni a másik nem iránt és végigveszi az összes kapcsolatodat és kalandodat. Mit látsz? Vannak a filmben visszatérő elemek? Van olyan rész, ahol a moziban már rég tudnád, hogy mi fog következni? Mi az, ami újra és újra megtörténik a filmben veled, a főszereplővel?

Lehet, hogy mindig olyannal kezdesz, aki mellett nem érzed magad elég jónak. Vagy épp az ellenkezője igaz és Te nem találod soha megfelelőnek a másikat. Vagy örökké narcisztikus alakokba botlasz, állandóan az ő bajaikkal és igényeikkel vagy elfoglalva és soha nem irányul rád a figyelem a kapcsolataidban. Vagy mindig olyat választasz, aki idővel félrelép. Felfedezel hasonló, ismétlődő elemeket a szerelmi életedben? Netán annyira ugyanazok a minták ismétlődnek a filmben, hogy már-már unalmasnak tűnik kívülállóként a mozi? Érdemes hosszabb időt szánni a képzeletbeli film végiggondolására és akár egy papíron is végignézni a beteljesült és a beteljesületlen szerelmeidet. Gondold át mindegyik esetében, hogy hogyan érezted magad a szerelem lángolásakor, hogyan lett vége és milyen érzéseid voltak a kapcsolat befejezése után. Azt is nagyon érdekes megfigyelni a listádon, hogy hogyan követték egymást a szerelemek az életedben.

Hogyan vagy a mintád forrása?

A legjobb, ha Te magad ismered fel a saját szerelmi mintádat, ugyanis neked kell aztán azt is megfejteni, hogy hogyan váltál ennek a mintának a forrásává. Vajon mi az oka annak, hogy újra és újra ugyanaz történik? Talán túlságosan bezárkózol és nem küldesz elég én-üzenetet a partnereidnek ahhoz, hogy tudják, mire vágysz. Vagy nem egyértelmű az üzenetedet, amit feléjük közvetítesz, ettől bizonytalannak tűnsz a szemükben és félnek kapcsolatot kezdeni veled. Az is lehet, hogy lelkesen veted bele magad a kapcsolatba, de végül mégis Te leszel az, aki felszívódik, mert megijedsz.

A minap is beszélgettem egy férfi kliensemmel, aki már nagyon vágyik arra, hogy kapcsolatban legyen. Úgy érzi már mindig egyedül  marad. Pedig csak 36 éves. Helyes és okos férfi. Mégsem randevúzik. Úgy ritkán lesz kapcsolatunk, ha nem teszünk érte. Norbi teljesen elzárkózik az internetes társkereséstől, nem jár el szórakozni, kevés barátja van és a személyes ismerkedés sem a kedvence. Ha tetszik is egy lány neki, nem szólítja megy, mert mi lesz, ha nemet mondd? Hát ez előfordulhat… Hónapok óta panaszkodik arról, hogy milyen rossz egyedül, de semmit nem tesz azért, hogy ez változzon. Az  „egyedül maradok”-ban él és mindent megtesz, hogy ez így is maradjon. Így teremti meg a saját mintáját. Így nem csak úgy megtörténik vele az, hogy egyedül van, hanem Ő teremti meg a saját magányát. Bizony azt, hogy mindig egyedül van valaki, csinálni kell. Nem is olyan nehéz. Egyszerűen elzárja önmagát más emberektől. Az ismerkedés nem könnyű terep. Bizony lesz, hogy nem írnak vissza, vagy nem lesz második randevú, vagy egyszerűen eltűnik a randipartner. Ez az ismerkedéssel jár. Nem az a megoldás, hogy elzárjuk magunkat, mert a végén már egy barlangban fogunk élni, egyedül. Csak azért, hogy védd önmagad, hogy ne bántsanak meg. Nem ezt javaslom. Inkább önismerettel dolgozzuk meg a sebeidet. Ez az út, sokkal barátságosabb! 🙂

Nem csak úgy megtörtént Veled!

A szerelmi minták eredetének vizsgálatakor gyakori a mentegetőzés a múltban történtek miatt. „Az első férjem sose hallgatott meg, megszoktam, hogy kár bármit is mondanom”, „A párom annak idején állandóan félrelépett, nem csoda, hogy senkiben sem bízom meg” és így tovább.  Én azonban arra biztatlak, hogy ne így tekints a mintádra, ezek a sztorik „nem csak megtörténnek veled”, nem áldozat vagy, hanem Te magad generálod ezeket a történeteket, Te általad történnek.

Próbálj meg eljutni a mélyebb igazságig, hogy a jövőben ne ez a szerelmi minta alakítsa a kapcsolataidat. Tudom, ez nem könnyű, hiszen évtizedes berögződésekről van szó. Nekem is megvolt a saját szerelmi mintám és eltartott egy darabig, amíg feltártam a mögötte húzódó okokat. Nagyon boldog vagyok, hogy végigjártam az önismeret útját! Ennek köszönhetően elsőkézből szerzett tapasztalatommal együtt vezetlek Téged végig többek között ezen a témán is a Találd meg az Igazit! elnevezésű kurzusomon.

Jelentkezz a Találd meg az igazit! önismereti kurzusra! Dolgozzuk a mintádat és a tudattalan gátakat, amellyel távol tartod a szerelmet. Katt a részletekért: ‹‹‹

 

 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük