Most, hogy elkezdtük az ötödik hetet a koronavírus elleni harcban,  és túl vagyunk az első ünnepen is, család és barátok nélkül, talán kezdenek bennünk átalakulni dolgok. Húsvét vasárnap a feltámadás ünnepe. Vajon mi is képesek vagyunk feltámadni, belül? Képesek vagyunk olyan emberi tulajdonságokat értékelni, amelyeket eddig nem értékeltünk? Vajon képesek vagyunk emberségből levizsgázni?

Bízom benne, ha még mindig keresed a szerelmet, akkor átgondolod hány és hány lehetőséget hagytál elveszni? Hány olyan embernek mondtál nemet,  aki pont jó lett volna neked – főleg ezekben az időkben- mert nem felet meg a chek listednek? Szeretném, hogy tudd! Az igazinak semmi köze az elvárásokhoz.

Mérhetetlenül hálás vagyok, hogy sikerült átdolgoznom a belső gátjaimat, amelyekkel tudattalanul távolt tartottam a szerelmet. Sokkal jobb kapcsolatban lenni, mint egyedül. 🙂 Főleg most. Amikor még szingli voltam  nem szerettem egyedül lenni. Tudtam, de nem szerette. A pörgést, a nyüzsgést szerettem és persze az emberi találkozásokat. Ha most egyedül kellene lennem a lakásomban, elzárva a családomtól és a barátaimtól,  bizony nagyon nehezen élném meg. Ugyanis az emberi  kapcsolataim tesznek igazán boldoggá.

Ahhoz, hogy ezt a bezártságot jól éljük meg és a párkapcsolatunk is fejlődjön érdemes megfogadni 4 alapvető dolgot. Ezt a 4 dolgot Buddha határozta meg.

Megtalálni azt az embert, akivel úgy érezzük, hogy leélnénk az életünk hátralévő részét egy fantasztikus dolog. Mindannyian erre vágyunk, még akkor is, ha ezt nem tudjuk megvalósítani.  Viszont szerelembe esni, az csak a kezdet egy hosszú utazásnak és a megalapozása egy bensőséges kapcsolatnak. Ahhoz, hogy valóban stabil és hosszútávú elköteleződés alakuljon ki, ahhoz nem elég beismerni, hogy szerelmesek vagyunk. Van néhány olyan tényező, amely stabilitást nyújt a párkapcsolatban. Stabilitás, amely most segít, ha a négy fal között kell töltenünk az életünket hetekig vagy akár hónapokig.

Buddha szerint négy alapvető elem megléte szükséges ahhoz, hogy stabil, hosszú távú és egy életre szóló szerelmet építsünk fel:

  1. Upeksha – jelentése Szabadság

A szerelem megszületésének szinte természetes velejárója a birtoklási vágy megjelenése: ilyenkor szeretnénk minden pillanatot együtt tölteni és a kedvesünk világában teljes mértékben megmártózni. Ez enyhül valamelyest, amint a kíváncsiságunk kielégül és birtoklási vágyunk felvesz egy egészséges mértéket.

Voltál már olyan kapcsolatban, ahol a párod folyamatosan radarozott és szinte minden lépésedről, pillanatodról be kellett számolnod? A magánszféra jelentése ismeretlen fogalom volt a történeteteknek? Az ilyen kapcsolatok nagyon kimerítőek és fullasztóak.
Elkötelezettség minden hosszú távú kapcsolatban kell, hogy legyen, mert anélkül az egység nem fog működni. Azonban még a legelkötelezettebb párkapcsolatokban is éreznie kell mind két félnek, hogy nyugodtan és szabadon élhetik az életüket. Hogy olyan döntéseket hozhatnak, amilyeneket jónak látnak.
Nem szabad hagyni, hogy a másik fél ellenőrizze az életed és neked sem szabad ezt tenned vele. Azért, mert egy pár vagytok, még nem kell kisajátítani egymást.

Az egyenrangúságot, egymás szabadságának, önállóságának tiszteletben tartását gyakorolni kell, nem vele született képességünk. A párkapcsolati tapasztalataink alapján tanulhatjuk meg, hogyan kezeljük a másik igényeit, az szabadságát és ezzel együtt a bizalom kérdésének kialakítása sem sérülhet.

De hogyan gyakoroljuk ezt most, ha össze vagyunk zárva?
Úgy, hogy teret adsz. Hagyod, hogy önmagában legyen, hogy elvonulhasson, hogy nem nyúzod, hagyod, hogy egyedül sétáljon egy-két órát. Nem kérdezgeted folyton, hogy mi jár a fejében, mire gondol, szeret-e még?

Buddha azt tanácsolja mindannyiuknak, hogy fogadjuk és fogadtassuk el valódi önmagunkat másokkal, és ne esdekeljünk egy életen keresztül mások szeretetéért. Ha esdekelsz a szeretetért, dolgozz magadon. Egy másik ember nem tudja pótolni a benned lévő szeretet hiányokat. Kérj segítséget hozzá.

  1. Mudita – jelentése Boldogság

Vágyaink között valószínűleg az első helyet foglalja el a boldogság utáni vágy, a szenvedés elkerülése, a békés és élvezetekkel teli élet. Ha őszintén megkérdeznénk, mi is a boldogság, bizonyára nem találnánk két embert, akik ugyanazt válaszolnák, sokan pedig egyáltalán nem is tudnának felelni.
A boldogság olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden területét és ezzel emberi teljességünket. Ezért nem szabad hasonlítani magunkat másokhoz, csak a saját belső hangjainkra érdemes figyelnünk. Van, aki a boldogságot egy az egyben partnerhez kapcsolja. Maradandó boldogságot egyes kutatások szerint kapcsolatokban érhetünk el.
Az igaz szerelem az, amikor a szerelmed által érzed, hogy kiteljesedhetsz, mint ember és ez által a boldogságot is megéled. Ha ezt nem így érzed, akkor sajnos nagy rá az esély, hogy  nem az igazival élsz,   és nem is fog sokáig tartani a kapcsolat. A boldogságtól érezzük azt, hogy teljes az életünk, meglágyítja a szívünket és az öröm és elégedettség érzését éljük át általa.

Ha most összezárva nem éled meg a boldogságot, ez egy bizonyos szintig természetes.Viszont nem a párod tehet a jelenlegi helyzetről. Ezért ne is rajta vezesd le a feszültséged. Inkább legyetek egymással emberségesek. Ne a hiányosságokra összpontosíts, hanem arra a sok jóra, amit adott neked. Alkossatok legalább ideiglenes szövetséget. Ez a helyzet össze is kovácsolhat benneteket, hogy betartjátok a  következő két alapelvet.

  1. Karuna – jelentése Együttérzés

Az együttérzés azért olyan fontos, mert a két legmélyebb szükségünket tölti be: az alapvető igényt, hogy megértsenek és egy mély igényt az érzéseinkre történő visszajelzésre.
Biztosan megfigyelted már Te is, hogy önző világunkban az a legegyszerűbb, ha az ember nem fordít különösebb figyelmet másokra és nem törődik mások gondjaival. Ám az együttérzés pont azt jelenti, hogy egy másik személy fájdalmát érezzük a saját szívünkben.

Ha képes vagy megérteni azokat a fájdalmakat, amelyeket a párod átél, akkor olyan közel kerülhetsz hozzá, ahol enyhíteni tudod a fájdalmát, amikor megsebzi az élet.
A kettőtök közötti kommunikációnak köszönhetően a párod biztonsággal ki meri majd fejezni magát, és ez a „Karuna” beteljesedését jelenti.

Buddha szerint, nem lehetséges úgy szeretni, hogy ne akarnánk a párunkat megóvni a sérülésektől. Ma most tudsz együttérző lenni, ma megérted a szorongását, az aggodalmait sokkal közelebb kerültök majd egymáshoz.

Szinte mindenkiben van valamennyi veleszületett együttérzés, de ez tanulható és fejleszthető képességünk is.

  1. Maitri – jelentése Kedvesség

A kedvesség nem gyengeség, éppen ellenkezőleg: maga az erő. Falakat dönt le, hidakat épít és egyetlen morzsája elég, hogy végigkísérjen minket egy hosszú-hosszú úton. Egyetlen kicsi, kedves cselekedet, sőt, annak a puszta látványa is, ha valaki valami kedves dolgot tesz, szerotonint, oxitocint és endorfint szabadít fel a testünkben: csupa olyan hormonális “finomságot”, amelyek hatására jó hangulatba kerülünk, csökken a szorongásunk, nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk.

Nem elég szeretnünk valakit, az is fontos, hogy tudjuk, hogy hogyan tegyük azt. Mindannyiunkkal előfordult már, hogy jót akartunk, a szándékaink tiszták voltak, végül mégis nem úgy sült el a dolog, ahogy szerettük volna és akár még rontottunk is egy bizonyos szituáción.

A párunk szeretet igényének megértése sok figyelmet és törődést igényel. Az, hogy elegedő figyelmet szentelünk a partnerünk érzéseire, kívánságaira és szükségleteire, szerves részét képzi annak, hogy kívül-belül megértsük őt. Ha elkezdesz a tudatosan kialakított szövetségeben kedves lenni a pároddal a segítesz neki abban, hogy könnyebben átvészelje ezt az emberileg nagyon megterhelő helyzetet. És te is jobban érzed magad tőle.

Látod  még Buddha szerint sincs köze az elvárásoknak a szerelemhez! Ha most egyedül,  akár párkapcsolatban élsz, ezt a négy elemet mindenképpen fogadd meg, mert tudatossággal a legrosszabb kapcsolatból is egy elég jó kapcsolatot lehet varázsolni. Tudatossággal és önismerettel pedig egy kapcsolat is elérhetővé válik.

Ha a négy elem nehézséget okoz, nem tudod megvalósítani a pároddal,  ha évek óta egyedül élsz és még jól is érezd magad ebben a bezártságban,  elszigetelődésben, akkor pedig kérj segítséget. 

Változz és fejlődj önismerettel! Az emberek 85% ösztönösen él. Azoknak az embereknek sikerül ebből a helyzetből gyarapodniuk, akik tudnak tudatosak lenni és fejlődni a nehézség által. Ehhez önismeret kell. Katt ide: ‹‹‹‹

 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük