Előfordult már veled, hogy olyan valakibe szerettél bele, aki annyira tartott az elköteleződéstől, hogy egyszerűen nem volt elérhető a számodra? Elvileg úgy tűnt, hogy minden rendben van, jól sikerültek a randik, tulajdonképpen működtek a hétköznapok, mégis azt érezted, hogy a másik fél nem adja bele magát teljesen a kapcsolatba. Mintha mindig megtartaná a három lépés távolságot, lenne egy határ, amit nem enged átlépni és ettől persze nem érzed magad biztonságban. Sose jön el az a pont, ahol hátra mernél dőlni és átadni magad az örömnek, mert attól rettegsz folyamatosan, hogy mi van, ha egyszer csak azt mondja, ennyi volt. Jártál már ilyen cipőben?

Mit jelent egyáltalán, hogy valaki nem elérhető a kapcsolatban?

Például nagyon tart a komolyabb elköteleződéstől, nem mutatja be a másikat a barátainak vagy a családjának, esetleg napokra eltűnik, nem lehet őt utolérni. Zavaros üzeneteket közvetít: egyik nap úgy tesz, mintha kötődne, bizakodni kezdesz, másnap azonban újra hátrébb lép egyet. Egyszerűen sosem tudod, hogy hányadán álltok egymással.

Ha egy barátod mesélné el, hogy egy ilyen nővel vagy férfival van együtt és minden randin aggódik, hogy talán az volt az utolsó, valószínűleg azt javasolnád, hogy szakítson vele, de legalábbis öntsön tiszta vizet a pohárba, mert ez így nem állapot. Sajnos azonban ezt nem olyan könnyű megtenni, hiszen attól még lehet nagyon erős a fizikai vonzalom vagy az érzelmi kötődés és emiatt bizony könnyű belecsúszni akár megalázó helyzetekbe is. Az óriási vonzalom azonban sosem keverendő össze az intimitással, hiszen egyáltalán nem törvényszerű, hogy olyan valakihez vonzódunk, aki valóban megfelelő nekünk és aki igazi társunk tud lenni.

Mit lehet tenni, ha ilyen kapcsolatban vagy?

Először is, természetesen el kell mondanod, hogy mire vágysz a kapcsolatban, mire lenne igényed és hallgasd meg, hogy mint mond a másik fél. Lehet, hogy a beszélgetés során felszínre kerülnek a háttérben lappangó okok és hajlandó rá, akarja a változást. Ez a könnyebbik út. Az elköteleződéstől rettegő, elérhetetlen típus azonban az esetek többségében nem maga választja ezt az utat, hanem valamilyen múltbeli trauma vagy régi seb ösztönzi őt erre a viselkedésre, talán nincs is tudatában. Tehát nagyon kicsi arra az esély, hogy sikerül rövid időn belül megváltoztatnod őt… Ha úgy érzed, hogy sokkal több boldogtalanságot hoz az életedbe a kapcsolat, mint ahány boldog percet, akkor nem érdemes tovább benne maradnod és további sebeket szerezned. Persze ezt nem mindig olyan könnyű kivitelezni, ha nagyon erős a vonzalom vagy nagyon félsz az egyedülléttől, akkor nehéz az eszedet a szíved elé helyezni, előbb-utóbb azonban a szívednek is elege lesz a kapcsolatból. Ilyen esetekben érdemes akár listát is írni a jó és a rossz pillanatokról, gyakran megesik, hogy ilyenkor szembesülünk csak igazán a kapcsolatunk mindennapjaival, hogy mi minden felett hunyunk nap mint nap szemet.

Nagyon sokszor tapasztalom, elsősorban a nőknél, hogy ha véget ér egy ilyen kapcsolat, akkor gyakran azt az álmot siratják, amit elképzeltek. Azt a társat, akivé szerették volna, hogy váljon a másik és azt a kapcsolatot, amit elképzeltek, de sosem valósult meg. A gyász feldolgozása után fontos szembesülni vele, hogy ezek csak a mi álmaink voltak, ez nem volt egy jól működő kapcsolat és tudatosítani kell magadban, hogy legközelebb hamarabb fel kell ismerni a jeleket. Igen, tudom, hogy bennünk nőkben gyakran ott motoszkál a „Na majd én megváltoztatom, velem minden más lesz…” gondolat, de el kell fogadni, hogy nem lehet megváltoztatni valakit, ha ő nem nyitott rá.

 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük