Amikor szerelmesek vagyunk és a párunk mélyen a szemünkbe néz,  elveszünk a tekintetében, megnyílunk olyan érzéseknek, amelyekre mindannyian oly nagyon vágyunk. Vágyunk a biztonságra, az elfogadásra, a szeretetre. Vágyunk arra, hogy kimondjuk: „Szeretlek.”  Vágyunk arra, hogy halljuk: „Szeretlek.” De van, hogy mégsem mondjuk ki. Az aki fél, nem fogja kimondani, csak akkor, ha biztos abban, hogy a másik is szereti őt. Azonban  lehet, hogy ő is fél… A szerelem félelmetes lehet, hiszen meg van az esélye annak, hogy megbántanak bennünket és a végén sérülünk. Nem könnyű megbíznunk egy másik emberben, átadni neki magunkat, a lelkünket, főleg ha már korábban összetörték a szívünket.

Amikor szerelmesek vagyunk sebezhetővé válunk. A sebezhetőség híd két személy között. A sebezhetőség tesz emberivé bennünket.

Brené Brown a Houston-i Egyetem kutató professzora szerint, ha sebezhetőek vagyunk „teljes szívvel élünk.” Ők azok az emberek, akik elfogadják a saját sebezhetőségüket. Nem félnek megmutatni az érzelmeiket. Nem gondolkodnak azon, hogy jó vagy rossz dolog megmutatni önvalójukat, egyszerűen csak megmutatják. Mi emberek arra születtünk, hogy kapcsolódjunk egymáshoz, hogy kapcsolatokban éljünk.

Biológiailag és pszichológiailag egyaránt arra vagyunk „kódolva”, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki másokkal. Mindannyian arra vágyunk, hogy egy jól működő kapcsolatban éljünk, de ez nem mindig sikerül. Pedig ez is egy alapvető igényünk. Van, hogy összetörik a szívünket. Szakítunk. Elhagynak bennünket vagy mi hagyunk el. Ezek fájó tapasztalatok. Ha elhagynak bennünket, felmerül a kérdés bennünk: Vajon elég jó vagyok?

A munkám során gyakran találkoztam olyan kliensekkel, akik egy szakítást félreértelmeznek. Téves következtetést vonnak le abból, ami történt velük. Gyakran kudarcnak könyvelik el, ha elválnak. Ha azt éled meg, hogy nem vagy elég jó, nagy valószínűséggel szégyen lesz benned azzal kapcsolatban, ami történt veled.

Kérj időpontot itt, jelentkezem önismeretre!

Félünk megmutatni, hogy nem vagyunk tökéletesek, hogy vannak hibáink, belsők és külsők egyaránt, hogy van rajtunk pár plusz kiló. Egyszerűen nem merjük megmutatni, hogy milyenek vagyunk valójában, mert nem hisszük el, hogy szerethetőek vagyunk. Nem hisszük el, hogy majd jön valaki, aki úgy szeret bennünket, ahogyan vagyunk. Nincs bátorságunk ahhoz, hogy felvállaljuk a saját emberi, tökéletlen oldalunk.

Mindannyian valamilyen szerepet játszunk. Főleg az ismerkedés elején. A színészkedés mesterei vagyunk. Van, hogy egy életen át. Vajon megéri eljátszani, hogy tökéletesek vagyunk? Szerintem nem, hiszen nem leszünk hitelesek, és a tökéletesség nem is vonzó. Nem tudnak kapcsolódni hozzá az emberek. Ami vonzóvá tesz bennünket egy másik ember számára, az a sebezhetőség, a bátorság és a magabiztosság. Ha ilyen vagy, nem félsz attól, hogy kimond: „szeretlek!” Nem tartasz a következményeitől. Nem szorongsz attól, hogy nem fognak viszont szeretni, mert ha így is lesz, nem vonsz le téves következtetéseket! Nem attól függ az önbecsülésed, hogy a másik szeret-e vagy sem. Nem lesz az értékmérőd.

Ha tartasz attól, hogy elhagynak, hogy viszont szeretnek-e, nem tudod az életed teljes valójában megélni. Nincs hited önmagadban.

Az az ember, aki hisz önmagában az bátor, hiszen fel meri vállalni, hogy nem tökéletes. Így teljes szívvel önmaga lehet, ezáltal nem szorong és hiteles lesz. Ez az, ami elengedhetetlen egy egészséges kapcsolathoz.

Ezek a személyek nem félnek kimondani, azt a bűvös szót, hogy szeretlek! Függetlenül attól, hogy nincs garancia számukra sem arra, hogy hogyan fog alakulni a kapcsolat, mégsem félnek valódi érzéseket és igazi energiát bele fektetni. Ők elfogadják a saját sebezhetőségüket. Nem vágynak biztosítékra egy kapcsolatban. Tudják, hogy az életben semmire nincs garancia, így hát a szerelemben sincs. Nem szeretnék megúszni a fájdalmat, a nehézséget. Tudják és elfogadják, hogy a megpróbáltatások az élet részei és minden fájó érzés is.

 Azok, akik nem merik ezt vállalni, megpróbálják a fájdalmas érzéseket eltompítani minden lehetséges eszközzel. Mindannyian éreztük már, hogy nem bírjuk tovább és kértük az Istent, hogy: „Csak legyen már vége! Nem akarom már ezt érezni!” Bármit megtettünk volna, csak múljon már el.

Az a baj, hogy nem lehet kiszelektálni és csak a rossz érzéseket elnyomni, velük együtt eltompítjuk a jó érzéseket is. Az örömöt, a hálát, a boldogságot. Pedig ezekre az érzésekre vágyunk mindannyian, nem igaz?

Sebezhetőnek lenni annyi, mint élni.

Teljesen természetes és normállis, hogy megpróbáljuk megóvni magunkat attól, hogy megbántsanak, kihasználjanak. De valljuk be…csekély esély van arra, hogy úgy éljük le az életünket, hogy sohasem ér bennünket veszteség, fájdalom vagy csalódás. Ha mégis sikerül, akkor nagy valószínűséggel nagyon mélyen a komfortzónánk közepén maradunk, pedig mind tudjuk…a csodák azon kívül várnak. A szerelem is sokszor a biztonsági zónán kívül vár rád! 🙂 Ezen a területen olyan érzelmeket is megtapasztalhatsz, ami a kellemetleneken túl mutat: ilyen a hála és a valódi öröm.

Ahogyan Brené Brown fogalmazta meg: „Teljes szívünkkel élni, és szeretni akkor is, ha nincs garancia a jövőre, nagyon nehéz, ám a félelem kellős közepén átélhetjük az öröm és a hála érzését. A hálát azért, hogy ennyire sebezhetőek lehetünk, mert ez annyit jelent, mint élni.”

Ahhoz, hogy teljes szívvel tudj élni, felvállald önmagad és ezáltal egész életet élj, nem csak egy elhatározás kérdése. Nem tudjuk egy pillanat alatt átírni a hiedelmeinket: azt, hogy nem vagyunk elég jók és megérkezni abba, hogy szerethetőek vagyunk. Fontos a tudatosság, de nem elég. A szeretetlenségből megérkezni a szerethetőségbe,  segítséggel lehet.

Segítek neked egyéni tanácsadáson vagy online kurzuson, ÖNISMERETBEN, hogy végigmenj a belső folyamatokon, amelyek segítenek abban, hogy közelebb kerülj az önmagadhoz, hogy elhidd szerethető vagy.  Jelentkezz hozzám,  hogy feltárjunk minden blokkot és minden gátat, amelyek tudattalanul, de távol tartanak a szerelemtől.

Tulajdonképpen az önismeretben a tudattalant tudatossá tesszük. Ez a munka segít abban, hogy közelebb kerülj önmagadhoz és ezáltal a szerelemhez, hogy sebezhetővé válj. 

Nagyon sok embernek segítettem, neked is szeretnék. Kérj időpontot itt, jelentkezem önismeretre!

 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük