Egy kutatás arra világított rá, hogy a boldogságunkat alapvetően nem az határozza meg, ami történik velünk, hanem az, hogy az a várakozásainkhoz képest jobban vagy éppen rosszabbul sült -e el. Tehát leegyszerűsítve, jobban járunk, ha nem helyezzük olyan magasra a lécet, úgy ugyanis nagyobb esélyünk van a boldogságra!

Gondoljunk csak például a párkapcsolatokra. Olyan egyszerűen nem létezik, hogy egy kapcsolat tökéletes és soha nincsenek benne mélypontok és konfliktusok, ez egy teljesen irreális elvárás. A kérdés az, hogy hogyan állsz ezekhez a potenciális „buktatókhoz”. Ha ugyanis folyamatosan lesben állsz, hogy mikor jön egy újabb probléma és azon morfondírozol, hogy talán ki kellene lépned a kapcsolatból, akkor egyszer biztosan el is fog jönni a nap, amikor úgy döntesz, elég volt, a következő konfliktust Te ugyan már nem várod meg. De mi van akkor, ha ez a kapcsolat egyébként teljesen jól működik? Érdemes pusztán azért kiszállni belőle, mert egy újabb konfliktus ütötte fel a fejét? Gondolod, hogy lesz olyan, akivel soha nem lesz konfliktusod?

A tökéletes párkapcsolatot nem a konfliktusmentesség jellemzi, hanem sokkal inkább az, hogy hogyan tudtok ezeken túllendülni úgy, hogy jobb és erősebb legyen általa a kapcsolat. Ha tökéletességre vágysz és túl magasra helyezed az elvárásaidat, garantáltan csalódni fogsz és feleslegesen boldogtalanságra kárhozatod magad. Emlékszel a Mézga családra? Ahol a mese végén Paula, a feleség mindig csalódottan az ég felé emelte a tekintetét és azt kiáltotta, hogy „Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül??!„. Ő a legjobb példa arra, hogy az ember hajlamos belelátni a jobbat és a szebbet az elszalasztott választásokba. Vagy meglévő kapcsolatokban azt képzelni, hogy mással bizonyára könnyebb lenne. Vagy úgy dönteni a legelső benyomás alapján egy randin, hogy már is nem érdemes elmenni egy második randira. Pedig nagyon nehéz versenyre kelni a fejekben élő tökéletes férfi vagy nő képével! A túlzott elvárások miatt teljesen feleslegesen alakulhat ki benned a kétely például egy olyan randipartnerrel szemben, aki egyébként nagyon is jó ember és talán érdemes lenne a figyelmedre. Pedig az intimitás kialakulásához időre van szükség, ha azonban telis-tele vagy elvárásokkal, lehetetlen elegendő figyelmet szentelni a másiknak.

Álmodozni és tervezgetni persze lehet, nyugodtan álmodhatsz egy szebb jövőről, csak közben ne felejts el hálás lenni azért, amid már van és fogadd el, hogy a tökéletlenség és a konfliktusok az élet természetes velejárói!

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük