Képzeld el, hogy minden párkapcsolatban van egy híd a felek között, a pár a híd két oldalán áll, mindketten a saját világukban. A két világ valószínűleg sok mindenben egyezik, mégis tele van különbséggel! Akármilyen nagy is az egyetértés felnőttként közöttünk, a gyerekkori élményeink alapjaiban határozzák meg az életünket. Persze időnként nagyon izgalmasnak tűnik áttekintgetni a híd másik felére, többségünk azonban mégis úgy vélekedik, hogy az igazság márpedig a hídnak ezen a felén van! Csak ezt még a másik se tudja… Na de majd mi szépen meggyőzzük! 😉 Szokott ez működni? Igen, néha remekül bele tudunk folyni a másik világába, még talán hagyja is magát meggyőzni a párunk, de van, amiben egyszerűen nem tudunk győzni. Újra és újra falba ütközünk, csak nem akar engedni. Pedig mi tényleg annyira, de annyira biztosak vagyunk a magunk igazában. „Hát nem igaz, hogy nem képes megérteni!!!” Ismerős? 🙂 Mit lehet ilyenkor tenni?

Természetesen feladhatjuk és menekülőre foghatjuk a dolgot, ez a könnyebbik út. De ha érdemesnek tartjuk rá a kapcsolatot, választhatjuk azt is, hogy megpróbálunk átkelni a hídon, hogy megértsük a másik világát. Vajon mit szólna a párod, ha vita helyett egyszer inkább azt mondanád: „Mondd el, hogy miért gondolod így! Úgy szeretnék belelátni a világodba, megérteni az okokat és segíteni, hogy ne kavarjon fel Téged újra és újra ez a helyzet.” Valószínűleg a párod csodálkozni fog és feldúlt állapotban nem is biztos, hogy tudtok nyugodtan beszélni. Esetleg adj neki egy kis időt, hogy összeszedje a gondolatait és térjetek rá vissza kicsit később. Engedd, hogy a saját szavaival elmondja neked, hogy miért olyan bántó számára ez a helyzet, mit szeretne tőled, milyen reakció esne neki jól. Persze korántsem biztos, hogy Te majd könnyedén tudsz úgy viselkedni, ahogy szeretné. Pedig éppen ez a lényeg! Ne csak azt add meg a párodnak, amit a kisujjadból kirázol és tulajdonképpen nem áll semmiből sem. Sőt, mi lenne, ha inkább TE lennél az, aki változnál a párod kedvéért? Azért, hogy segíts neki kigyógyulni a régi sebeiből, amiket talán gyerekkora óta hordoz a szívében. Meg fogsz lepődni, de meglátod, Neked is nagyon jó érzés lesz!

Te is nyugodtan oszd meg vele, hogy mire vágysz, mi az, ami talán apróságnak tűnik, mégis nagyon fontos lenne neked. Meglátod, hogy ezeket a beszélgetéseket könnyen be lehet építeni a mindennapokba, de akár szertartásosan is leülhettek időnként, ha valamelyikőtök jelzi, hogy szeretne megosztani valamit a másikkal.

Nem kell nagy dolgokra gondolni ám! Vegyük például azt, hogy a párod minden este szeretne leülni egy kicsit és egyedül olvasni, miután hazaért a munkából és nem akarja, hogy közben kérdezgesd őt a napjáról vagy akkor kezdjétek el megtervezni a hétvégét. Persze ez neked nem esik jól, pláne, ha Te hamarabb végzel a munkában, így szinte minden nap kiakadsz azon, hogy nem igaz, hogy nem lehet vele normálisan beszélgetni. De mi van akkor, ha egyszer leülsz vele nyugodt körülmények között (vagyis nem amikor hazaér a munkából) és megkérdezed, hogy ez neki miért olyan fontos? Lehet, hogy elmeséli, hogy gyerekkorában három testvér mellett nőtt fel, nem volt külön szobája és soha nem volt alkalma nyugalomban lenni, amikor hazaért az iskolából, pedig annyira vágyott rá. Nagyon sokat jelentene neki, ha ilyenkor félóra csak az övé lenne. Ugye milyen máshogy hangzik így az egész? Ha ezt tiszteletben tartod és elfogadod,  valószínűleg hálából sokkal közlékenyebb lesz veled, amikor végre újra társaságra vágyik. Ugye, hogy milyen egyszerű kis hétköznapi példa ez? És hány meg hány van ilyen a mindennapjainkban…

Ismerd meg a 4 Kulcsot és használd őket a mindennapokban a pozitív párkapcsolati jövőképed megalapozásához! Kattints ide az ingyenes videóért!>>>

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük