A minap az egyik kliensem arra panaszkodott, hogy úgy érzi, azért megy tönkre minden jól induló kapcsolata, mert egy idő után egyszerűen nem bánnak vele szépen a pasik. Mindig ő igazítja az életét hozzájuk, ő hoz áldozatokat a randikért és a kiválasztott pasinak eszébe sem jut megkérdezni, hogy ő mire vágyna, neki mikor lenne a legalkalmasabb találkozni. Pedig a legelső randinál még annyira igyekeznek őt elkápráztatni! Egy idő után persze megunja és kiadja a pasi útját, de aztán hamarosan azon kapja magát, hogy már megint otthon ül készenlétben a telefonját lesve, csak ezúttal egy újabb pasi jelentkezését várja és persze már megint rögtön ugrik, ha végre bedobja a másik a randit. „Én annyira igyekszem, de lehet, hogy mégis bennem van a hiba, hogy mindig így bánnak velem a pasik??!” – kérdezte tőlem szomorúan.

Általában ha valaki nem szépen bánik velünk, akkor ezen igyekszünk mihamarabb változtatni. Lehet, hogy megpróbáljuk szembesíteni a másikat a viselkedésével, hogy megtudjuk, pontosan mi is a baja velünk. Vagy megpróbálunk változtatni a viselkedésünkön, hogy elébe menjünk a bántásnak. Esetleg megpróbáljuk rávenni a másikat, hogy bánjon velünk szebben. Azonban ha így teszünk, a hangsúly egyértelműen azon van, hogy a másikra koncentrálunk és arra próbálunk rájönni, hogy hogyan is lehetne megváltoztatni a viselkedését.

Pedig az esetek többségében, ha valaki nem szépen bánik veled, akkor gyakran csak azt tükrözi vissza, ahogyan Te bánsz saját magaddal. Tehát elsősorban azt kellene megvizsgálnod, hogy felfedezel -e bármi közöset abban, ahogyan veled bánik valaki és ahogyan Te bánsz saját magaddal. Ha például hajlamos vagy elnyomni az érzéseidet, nem fordítasz kellő figyelmet a saját szükségleteidre, mindig magadat helyezed a sor végére vagy bántod magadat, akkor ne lepődj meg azon, hogy ha más is így bánik veled. De vajon melyik volt hamarabb? Az, hogy Téged bántanak vagy az, hogy Te bántod saját magadat?

Jó eséllyel bizony Te kezdted ezt a dolgot és talán éppen ez az oka annak, hogy a másik is olyan remekül érzi magát ebben a szerepben. Talán ő sem így tervezte, hanem egyszerűen akaratlanul is belekényszerítetted ebben a szerepbe. Még az is lehet, hogy másokkal egyáltalán nem is így bánik, csak azzal, aki ezt hagyja neki. Talán azt látta, hogy Te már annyira otthonosan úszkálsz az önmarcangolásban és a saját magad bántásában, hogy egyszerűen csak be kellett csatlakoznia ebbe a folyamatba.

Érdemes tehát először saját magadban rendet tenni és megnézni, hogy Te mennyire becsülöd saját magad, mennyire figyelsz oda a saját igényeidre, egyáltalán megfogalmazod -e ezeket magadnak. Vajon megadod -e saját magadnak azt, amit másoktól is elvárnál, hogy megadják neked? Persze ez nem könnyű feladat, komoly önismereti munkát igényel, el kell mélyedni hozzá a múltban, de kikerülhetetlen ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élhess. Segítek neked végigmenni ezen az úton!

Hallgasd meg a hanganyagom, amely segít abban, hogy jobban megismerd magad és közelebb kerül az Igazihoz, a vágyott szerelemhez! Kattints ide ‹‹‹

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük