A legfontosabb ismérve egy jól működő kapcsolatnak, hogy a pár mindkét tagja biztonságban érzi magát benne. És nem, nem arra gondolok, hogy tudják, hogy nem lép félre a párjuk, amikor éppen nincsenek együtt, hanem az érzelmi biztonságra, ami ennél sokkal összetettebb. Arra az állapotra gondolok, amikor mindkét fél biztos lehet abban, hogy a párja nem fogja őt kritizálni, megalázni, megbántani, nem generál felesleges játszmákat és hagyja őt is érvényesülni a kapcsolatban.

„Hát ez nagyon szépen hangzik, de lehetetlen kivitelezni!” – gondolod most valószínűleg magadban és talán valahol igazad is van, hiszen lehetetlen elkerülni a konfliktusokat. De van egy jó hírem: nem is kell! Egy jó konfliktus ugyanis csak előreviszi a kapcsolatot és ha helyesen kezelitek, garantáltan erősebben kerültök ki belőle párként és egyénként is! Viszont nagyon nem mindegy, hogy hogyan közelítitek meg a konfliktusokat és úgy általában egymást!

Ha eleve azt nézed, hogy mikor ront el éppen valamit a másik, mikor tudsz belekötni a mondataiba, akkor valóban garantált az állandó konfliktus. De mi lenne, ha tudatosan megpróbálnátok kizárni a negativitást a kapcsolatból és helyette inkább a kíváncsiság hajtana bennetek? A kíváncsiság a másik iránt! A kapcsolat elején ugye majdnem megőrülünk attól, hogy mennyi mindent nem tudunk a másikról és azonnal mindent tudni szeretnénk róla, kezdve attól, hogy hogyan issza a kávéját és milyen filmeket szeret, egészen a világnézeti kérdésekig. Hova tűnik ezután a kíváncsiság? Mindent megtudtatok egymásról, mégis még mindig együtt vagytok, akkor csak érdekel továbbra is a másik!

Ha a kíváncsiság motivál, akkor mindig érdekelne fog, hogy a párod hogyan gondolkodik valamiről. És igen, könnyen lehet, hogy pont ellentétesen gondolkodik valamiről, mint Te, de bizonyára ennek is megvan az oka. Áss a mélyére, ismerd meg a párod belső világát, mert mindig tartogat neked meglepetést! És hidd el, hogy ezek a mélységek százszor izgalmasabbak, mint a „Tengerpart vagy városnézés?” kérdések a kapcsolat elején. A párod pedig érzékelni fogja a kíváncsiságodat és az empátiádat, amire válaszul bizonyára még nyitottabbá válik feléd. Te pedig ettől még inkább biztonságban érzed magad a kapcsolatban és ez így megy, oda-vissza!

Sajnos, ha nincs meg az érzelmi biztonság egy kapcsolatban, akkor lehetetlen jól kapcsolódni egymáshoz. Gondolj csak bele, hogyan tudnád mondjuk kiönteni a szíved a párodnak egy nehéz nap után, ha állandóan csak kritizál Téged mindenért? Eszedbe se jutna, hiszen tudnád, hogy nem igazán számíthatsz tőle megértésre. Persze mindez az élet egyéb területein is pontosan így működik, nem csak a párkapcsolatokban. Gondolj csak akár a baráti, családi vagy munkahelyi kapcsolataidra!

 

2 hozzászólás

  1. Csák Angéla

    Kedves Tímea, érdeklődöm hogy van e lehetőség egyéni időpontot kérni?

  2. Bús Tímea

    Kedves Angéla!

    Igen. 🙂 A linkre kattintva tud időpontot kérni:
    https://bustimeacoach.hu

    Szeretettel, Tímea

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük