Évről évre észreveszem, hogy az ünnepek közeledtével egyre többen fordulnak hozzám egyéni tanácsadásra, egyre többen jelennek meg az előadásaimon és egyre több kliensem szomorkodik amiatt, hogy egyedül tölti az ünnepeket. „Teljesen egyedül?” – szoktam ilyenkor visszakérdezni. Persze mindig kiderül, hogy természetesen nem egymagában gyújtja meg otthon senki a gyertyát, hiszen jó eséllyel mindenkit várnak valahol egy közös ünneplésre, mégis az éppen nem párkapcsolatban élők már előre szoronganak a karácsonytól és úgy gondolnak rá, hogy egy nagyon magányos ünnep vár rájuk.

Természetesen értem, hogy mi az oka a szorongásnak, mégis azt gondolom, hogy nagyon fontos hangsúlyozni: attól még, hogy karácsonykor egyedülálló vagy, még egyáltalán nem kell egyedül lenned az ünnepen! Tudom, hogy nem könnyű ilyenkor szembesülni az egyedülléttel, ha karácsony reggelén egyedül ébredsz, a családi vacsorára egyedül érkezel, az este végén pedig egyedül lépsz be a lakásba. Ezek valóban nagyon nehéz pillanatok tudnak lenni. De tudsz tenni ellene!

Szervezd meg úgy a karácsonyt és az utána következő napokat, hogy elébe menj ezeknek a helyzeteknek! Ha például vidéken él a családod, miért ne utaznál el hozzájuk már napokkal korábban? Aki a szüleivel ünnepel, biztos lehet benne, hogy nagy örömet okoz vele, ha hamarabb érkezik! Vagy beszéld meg az egyik rokonoddal, hogy már reggel átmész hozzá, együtt készülődtök és együtt érkeztek az ünnepi vacsorára. Vagy töltsd egy barátoddal a napot és élvezzétek ki, hogy milyen nyugodt az egész város, menjetek el egy fürdőbe vagy forralt borozni a karácsonyi vásárba!

Nézz körbe egy kicsit, próbáld megtalálni, hogy vajon kinek tudnál örömet okozni a társaságoddal, ki az, akinek szüksége lehet egy jó szóra vagy segítségre. Hidd el, az ünnepek előtt és alatt is nagyon sokan örömmel fogadják a segítséget. Akár a közvetlen környezetedben, akár kicsit távolabbra nézel, biztosan lesz, akinek örömöt tudsz vinni az életébe! Tudom, hogy nem könnyű, de hidd el, ha nem adod át magad a szomorúságnak és nem engeded, hogy a gondolataid az egyedüllétre fókuszáljanak, akkor igenis lehet szép egyedülállóként is az ünnep!

1 hozzászólás

  1. Kata

    Nem gondolom hogy ezek jó ötletek.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük