Sokszor elmélkedtem régen azon, hogy vajon miért olyan bonyolult egy működő kapcsolatot teremteni a mai világban? Miért tűnik úgy, hogy anno, nagyszüleink idejében még olyan „egyszerű” volt a szerelem. Ők találkoztak valahol, felkeltették egymás érdeklődését, elkezdtek randevúzni, majd kis idő múlva egymásba szerettek ezután nem sokkal pedig összeházasodtak és voila…Mégis hogyan?

Míg régen az emberek sokszor gazdasági és társadalmi szükségletből házasodtak, mi már ettől sokkal többre vágyunk. Egy mély és tartalmas élet reményében keresünk ilyen egyesüléseket. Emellett ma már lehetőségünk van válogatni, kicsit túl sokat is. Az elvárásaink a partnerünk felé hatványozódtak. Van egy ideális képünk arról, milyen legyen a jövendőbeli szerelmünk és ezzel elég sokat foglalkozunk. Viszont saját magunkkal már kevesebbet. Vajon azokat az elvárásokat, amelyeket a leendő párunkkal szemben állítottunk fel, azokat mi is megugorjuk? Mi birtokoljuk azokat a tulajdonságokat, amelyekkel szeretnénk, hogy ő rendelkezzen? Ezeket a kérdéseket kell mindenek előtt feltennünk magunknak.

„Ha megakarsz tanulni szeretni, akkor el kell kezdened keresni mi is a szeretet, milyen tulajdonságok jellemeznek egy szerető személyt és hogyan fejleszthetőek ezek a tulajdonságok. Minden emberben megvan a lehetőség a szeretetre. De a lehetőség sohasem válik valóra munka nélkül.” – mondja Leo Buscaglia. Ehhez el kell, hogy érjük azt az érettségi fokot, amely mellett ki tudjuk alakítani és fenn tudjuk tartani azt a fajta szerelmet, amire vágyunk.

Manapság sajnos a párkapcsolat egy bizonytalan dolog és a házasság sem jelent többé biztos megoldást. Vajon miért nem tudjuk megőrizni a szerelmet? A sok sikertelen próbálkozás és csalódás után sokan már nem is hisznek a szerelem létezésében.  Ám vannak, akiknek a bizalma mélyebbről gyökeredzik, ösztönösebb. Ők hiszik, hogy a szerelem egy olyan ígéretet hordoz, amelyet teljesen meg kell értenünk, mielőtt kiteljesednénk benne.

Szinte mindannyian megtapasztaltuk már, hogy a szerelem két dologra képes: arra, hogy a legjobbat hozzuk ki önmagunkból és a másikból illetve arra, hogy a legrosszabbat.

Úgy kell tekintenünk a párkapcsolatainkra, mint egy újabb lehetőségre az önfejlesztésben. A lelki fejlődésre való hajlandóság, arra ösztönöz majd bennünket, hogy felfedezzük a kapcsolataink mélyebb minőségeit.  A mai kapcsolatok fő mozgató rugója az önmegvalósítás iránti vágy, hogy a bennünk rejlő lehetőségeket teljesen kiaknázzuk és beteljesítsük a sorsunkat. Ám a spirituális kapcsolat elsődleges  jellemzője, hogy bátorítja és támogatja a másik lelkéből fakadó küldetést, a létezés fő céljának megvalósulását.

Azt jelenti, hogy megengedjük magunknak azt, hogy valóban megismerjen bennünket egy másik ember és hagyjuk, hogy mi is megismerhessünk valakit. Azt jelenti, hogy hitelesek maradunk önmagunkhoz, el merjük mondani az igazat saját magunknak és másoknak is, hiszen ezáltal történik a fejlődés és a gyógyulás. Azt jelenti, hogy megtanuljuk, hogyan legyünk sebezhetőek és védtelenek mások előtt, ez fog segíteni abban, hogy úgy fogadjuk el önmagunkat, ahogyan vagyunk.

Ha ezek már működnek, akkor válsz, érsz azzá a személlyé, aki be tudja vonzani és meg tudja tartani azt az embert és azt a szerelmet, amire igazán vágyik. Ekkor már nem félsz a kihívásoktól. Ahhoz, hogy eljuss erre a pontra, abból aki most vagy, el kell jutnod oda, amivé válnod kell annak érdekében, hogy bevonzd a hozzád leginkább illő partnert.

Fontos, hogy el tudd képzelni, hogy milyen jövőt szeretnél magadnak. Álmodd meg gondosan, fogalmazd meg pontosan. Azonban ahhoz, hogy egy teljesen tiszta képet tudj lefesteni, szembe kell nézned a múlt sérüléseivel és a kialakult félelmeiddel. Az a feladatod, hogy az eddigi tapasztalataid által erősebbé és egészségessebbé válj. Miután meggyógyulsz, lehetőséged lesz kihozni magadból a maximumot, és abból is, amit mások számára képviselsz. Ebben az a jó, hogy ezáltal bevonzod azokat az embereket, akik képesek és hajlandóak is kihozni magukból a legjobbat a számodra. Egy idő után arra is képes leszel, hogy hamar felismerd, kik azok, akik ezt nem tudják megtenni és ezáltal tudatosabban fogod kezelni azt, hogy kinek nyitod meg a szíved.

Ahhoz, hogy elindulj a fejlődés útján, elengedhetetlen belátnod, hogy nem kell párkapcsolatban élned ahhoz, hogy kiterjeszd a szeretetre való képességedet. Az a fontos, hogy nyisd ki a szíved és lásd meg azt a szeretetet, ami nap mint nap körül vesz.

 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük